Genomgripande rörelse som påverkar allt

Skönt med ännu en solig septemberdag, försöker spara och lagra dem inför kommande vinter. Dessutom var det ganska varmt även tidigt i morse, 14 grader när jag cyklade till jobbet. Najs liksom. Förmiddagen har ägnats åt inläsning, analys och planering. Tämligen lågmält arbete och det tycker jag är skönt som omväxling. Det ger tid för tankar och nya idéer kopplat till jobbet. Ungefär som när man rör på sig, oaktat om det är hård träning, cykeltur eller en lugn promenad. Det är som att hjärnan får mer tankeutrymme när kroppen får arbeta. Oftast i alla fall 🙂 .

Genom mitt uppdrag i Regionkommittén i EU så är jag adjungerad till SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och det är ett mycket intressant uppdrag. Ju mer man sätter sig in i det, desto tydligare blir det hur allt hänger ihop. Från lokal nivå via regional, nationell och sen till europeisk nivå. Ta en sån fråga som digitalisering till exempel. Det är ju en genomgripande rörelse som kommer att påverka allt vi gör på lokal nivå och genom att verka på nationell och sen europeisk nivå (som givetvis är kopplad till den globala utvecklingen) så kan vi påverka det i positiv riktning för oss. Det betyder inte att allt som görs inom EU är bra, det finns såklart många saker som kan förenklas och förbättras, men då ska man komma ihåg att Sverige inom många områden ligger långt framme jämfört med andra länder inom EU.

På gång inom EU

Här är en presentation av några av kollegorna som utgör den svenska delegationen i Regionkommittén 

Ett av SKL:s prioriterade EU-frågor för 2016 är “En digital inre marknad och möjligheter till en smartare välfärd”. Gigantiskt område. Men som sagt, väldigt viktigt. Det som kan automatiseras eller digitaliseras kommer att bli just det framöver och jag tycker att det är viktigare att finnas i fronten på det arbetet för att försöka påverka det i rätt riktning, istället för att vänta och se. Men så är jag ju mycket intresserad och fascinerad över hur teknik i alla dess former kan underlätta mänsklig interaktion och kommunikation. För så ser jag det, tekniken utvecklas och finns till för att underlätta för människor, inte tvärtom. Vill du läsa mer om detta så kan du göra det här.

Jag kan prata (okej då, just nu skriver jag ju 🙂 ) länge om detta område, för det är verkligen intressant, men just nu är det dags att käka lite lunch. Känner mig nöjd med yogapasset som jag gjorde igår, 90 minuter långt och rejält utmanande. Men jag känner att jag förbättrar mig lite för varje gång jag har gjort det och då får man vara tillfreds. Det är lätt hänt att gruppträning kan bli en tävling, jag ser det som en mental träning att gå in i min egen bubbla och bara fokusera på mig själv en stund. Inte alls lätt tycker jag, det krävs övning och aktiv medvetenhet för att träna på det. Yoga är bra för det. Sen att instruktören gör övningar som trotsar tyngdkraften och säger att vi alla också kan göra dem, ja det är ju både inspirerande och ibland roligt. Det där med att känna sig mer som ett fullproppat kylskåp ligger närmare till hands då 🙂 . Men skam den som ger sig.

Lunchdags!

Trevlig onsdag!